Streptomyces sp. 182-27 균주가 생산하는 아미노산 대사길항물질의 정제와 특성

Isolation and Properties of Amino Acid Antimetabolite from Streptomyces sp. 182-27

  • 박부길 (강원대학교 식품공학과)
  • 발행 : 1992.06.01

초록

미생물이 생산하는 대사길항물질을 screening한 결과 최소검정배지에서 Gram 양성균에 항균활성을 나타내고 L-leucine에 의하여 그 항균활성이 길항당하는 182-27 물질을 생산하는 방선균을 토양에서 새로이 분리하였다. 본 생산균을 분류 동정한 결과, 유연균을 찾아볼 수가 없고 신 균종으로 동정하기에는 많은 type culture와의 비교분류를 하여야만 하므로 여기서는 다만 기균사의 포자형성과 세포벽 성분의 조성, 형태학적 성상 등으로 보다 Streptomyces sp.로만 동정하였다. 182-27 균주의 배양조건을 검토하고 최적조건에서 대량 배양하여 그 배양여액으로부터 이온교환수지, silica gel column chromatography 등에 의하여 활성 물질을 분리 정제하였으며 배양액 약 20$\ell$에서 약 20mg의 백색분말을 얻었다. 182-27 물질은 그의 이화학적 성질로 보아 아미노산 유연물질로 추정할 수가 있으나 그의 화학구조는 아직 밝히지 못했다. 생물학적 성질은 최소검정배지상에서 Gram 양성균에 항균력을 나타냈고 이러한 항균력은 L-leucine의 첨가에 의해 저해 당했다.

A Streptomyces strain No. 182-27, which produced amino acid antimetabolite, was isolated from soil. During the course of screening for new amino acid antimetabolites from the culture broths of Actinomycetes, we found that the strain produced a substance active against Gram-positive bacteria and its activity was reversed by L-Ieucine on the synthetic minimal agar medium in the culture broth. The morphological and cultural characteristics serve to identify the producing organism strain 182-27 as the Streptomyces, although the species of this strain should be resolved in further studies. Fermentation was carried out in the synthetic medium at $28^{\circ}C$ for 78 hours. The fermentation yield reached about 2 mg per liter of the broth. Purification was done by ion exchange resin, active carbon, silica gel column chromatography and obtained 20 mg of pure active substance from the 20 $\ell$ culture broth. The 182-27 substance was obtained as white powder, mp 18SoC. From the physicochemical characteristics of the substance, it was amino acid like substance but unknown about its chemical structure. It is active against some Gram-positive bacteria and reversed by L-Ieucine.

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