한국미생물·생명공학회지 (Microbiology and Biotechnology Letters)
- 제20권3호
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- Pages.249-256
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- 1992
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- 1598-642X(pISSN)
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- 2234-7305(eISSN)
감자 단백질이 Clostridium perfringens 및 주요 장내 미생물의 생육에 미치는 영향
Effects of Potato Protein on the Growth of Clostridium perfiringens and Other Intestinal Microorganisms
초록
국내에서 구입 가능한 주요 식이 소재로부터 장내의 대표적인 유해균인 Clostridium perfringens의 생육을 억제시키는 소재를 탐색한 결과 감자즙에서 강력한 항균활성을 발견하였다. 감자즙 중 70% 황산암모늄용액에서 침전되는 단백질성 물질이 항균활성을 나타낸 것으로 밝혀졌으며, 이 감자단백질은 pH 4~10 사이에서는 안정하나
Potato juice was found out to have a strong inhibition activity on the growth of Clostridium perf;nngens during work of foodstuffs for the improvement of human intestinal microflora. The anti-bacterial activity of the precipitated protein obtained from the potato juice in 70% ammonium sulfate solution was stable at the range of pH 4 to 10, whereas it was lost by a heat treatment at