유백피 추출물의 항세균 작용

Antibacterial Activity of Ulmus pumila L. Extract

  • 발행 : 1992.02.01

초록

유백피 추출물의 항세균 효과를 측정하기 위해 각각 다른 농도의 추출물의 함유한 배지에서 MIC를 측정하고, 증식에 미치는 영향을 조사한 결과는 다음과 같았다.이 추출물은 실험에서 사용된 세균 중 S.aureus, S.epidermidis, S.faecalis, B.subtilis, M.luteus와 같은 그람 양성균 및 E.coli, S.typhi, P.vulgaris, P.aeruginosa와 같은 그람 음성균에서 높았고, K.pneumoniae에 대해서는 항균력을 나타내지 않았다. 이 추출물 중의 항세균 효과를 가진 물질은 $121^{\circ}C$에서 20분간 멸균한 후에도 항세균 효과에는 별다른 변화가 없었다.

Antibacterial activity of the water-soluble portion of Ulmus pzcmila L. extract against 10 bacterial species was studied by both cylinder plate dilution method and broth dilution test tube method. Inhibitory effect of the extract on the bacteria was also investigated by plotting bacterial survival at various concentration of the extract. The crude extract exhibited antibacterial activity against all of the tested bacterial species with exception of K pneurnoniae. The fractions of the extract prepared by CM Sephadex-C 50 ion exchange chromatography were also subjected to test the antibacterial activity, and the activity was studied after autoclaving for 20 minutes.

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