The Effects of Surface Functional Groups to Protein Adsorption

단백질흡착에 있어서 표면작용기의 영향

  • 하기성 (부산공업대학 화학공학과)
  • Published : 1992.12.01

Abstract

The adsorption characteristics of bovine serum albumin(BSA) on the modified carbon fiber and cellulose surfaces were investigated. In order to define the effects of solid surface characteristics on protein adsorption, surfaces of carbon fiber and cellulose were modified by physical and chemical treatment. The amounts of BSA adsorbed onto various solid surfaces were evaluated by batch method under various pH and ionic strength. The amount of adsorbed BSA was highly dependent on pH as well as surface functional groups.

단백질흡착에 있어서 흡착제 표면의 작용기의 영향을 알아보기 위하여 송아지혈청알부민(BSA)을 모델단백질로 선택하여 흡착실험을 하였다. 흡착제로는 표면이 균일하게 이루워진 탄소섬유와 셀루로즈를 선택하였다. 표면의 작용기를 표면개질반응에 의해 여러가지 형태로 변화시켜서 이에 따른 흡착량의 변화를 조사하였다. 본 실험결과의 의하여 용액의 설질 즉, pH, 이온강도 등에 의해서도 영향을 받지만, 흡착제의 표면성질, 즉 소수성과 친수성, 표면의 작용기의 종류에 따라서 단백질의 흡착량이 크게 영향을 받는다는 것이 본 연구에 의해 정량적으로 밝혀졌다.

Keywords