STUDY ON THE INFLUENCE OF POLYOL ON MICROEMULSION GEL SYSTEM

Microemulsion gel system에 있어서 Polyol의 효과에 관한 연구

  • 윤중 ((주)피어리스 연구실) ;
  • 진병갑 ((주)피어리스 연구실)
  • Published : 1992.11.01

Abstract

This study relates to a microemulsion gel which is applied in various cosmetic preparations because of good appearance, superior stability and a thin, uniform, non-greasy fi Am on the skin. Main object of this study is to elucidate the influence of polyol(clarifying agent and/or coupling agent in microemulsion) on microemulsion and to establish the optimum conditions for microemulsion gel formation in the view of superior consistency, stability, clarity and pick-up from a container. The constituents of the system are composed of water, polar ester oi1, nonionic surfactant and polyol. Using the three-component phase diagram and the tetrahedral-phase diagram, we have investigated the changes of transparence regions, consistency and resonance effect by an impact in microemulsion gel varying in polyol ratio. The results of this study showed that the variation in the content of water and couple ins agent has major influence on the microemulsion gel and the optimum formation region of microemulsion gel is the widest when the ratio of glycerine(coupling agent) to water is 63-75% It is believed that optimum use of polyol seems to be helpful to obtain the microemulsion gel containing maximum amount of oil phase with minimum amount of surfactant which is recently one of the major problems of cosmetic chemists.

이 논문은 외관, 안정도, 얇고 균일하게 끈적이지 않는 Film 형성 등의 우수한 특징을 갖고 있기 때문에 Cosmetic preparations의 여러 방면에 응용하고 있는 Microemulsion gel에 관한 것이다. 우리의 연구는 Microemulsion의 Clarifying agent 또는 Coupling agent로 이용되고 있는 Polyol류가 Microemulsion에 미치는 영향을 해명함으로써, Consistency, Stability, Clarity, Pick-up from a container등이 우수한 최적의 Microemulsion gel의 형성 조건을 확립하여 Cosmetic preparations에 응용할 수 있도록 하는 것이다. 연구한 System은 De-ionized water, Oil로는 Polar한 Ester oil, Emulsifying agent는 Nonionic syrfactant, Coupling agent는 Polyol로 구성하였으며, Three component phase diagram과 Tetrahedral phase diagram을 이용하여, Polyol의 비율에 따라 Microemulsion gel의 투명 영역, Consistency, 충격에 의한 Resonance 효과, Pick-up from a container등의 변화를 고찰하였다. 연구결과 구성 성분 중 De-ionized water의 Coupling agent의 비율변화에 의한 영향이 가장 크게 나타났으며, Coupling agent로 사용된 Glycerine의 물에 대한 비율이 63-75%일 때 최적 Microemulsion gel 형성 영역이 가장 넓게 나타났다. 특히 Polyol의 비율을 적절히 선택함으로써, 최근 관심이 모아지고 있는 최소의 유화제량으로 최대의 유상량을 함유한 Microemulsion gel을 얻는데 기여할 수 있을 것으로 생각된다.

Keywords