Journal of Aquaculture (한국양식학회지)
- Volume 5 Issue 1
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- Pages.1-7
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- 1992
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- 1226-0193(pISSN)
Effects of Extruding Process of Soybean Meal on the Dietary Digestibility of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss)
대두박의 엑스트루더 처리가 무지개송어의 소화흡수율에 미치는 영향
- JEONG Kwan-Sik (Department of Aquatic Biosciences, Tokyo University of Fisheries)
- 정관식 (동경수산대학 자원육성학과)
- Published : 1992.05.01
Abstract
Digestion rates of protein, carbohydrate, and lipid in the two kinds of extruding processed soybean meals, heated (H-SBM) and raw (R-SBM), were tested for evaluate the effectiveness of soybean meal in the rainbow trout diet. The relation between digestion rate of protein and trypsin inhibitor (TI) was also determined. The protein digestion rate of both H-SBM and R-SBM were increased up to
어분의 대체원료로써 대두당의 유효성을 개선하기 위하여, 사료용 대두정 (H-SBM)과 식품용 미처리 대두당(R-SBM)을 Ex 처리하여, 무지개송어에 있어서 사료중 대두박의 단백질 및 탄수화물의 소화율을 측정하였으며, 트립신 저해 인자 (TI)의 활성과 단백질 소화율과의 관계에 대해서 검토하였다. 그 결과 H-SBM 및 R-SBM 모두 Ex 처리함으로써 단백질의 소화율이
Keywords