Purification and antibacterial effect of lysozyme from flounder, Paralichthys olivaceus

양식넙치로 부터의 Lysozyme 정제와 어류병원성 세균에 대한 정균작용

  • Kim, Jin-Woo (Pathology Division National Fisheries Research and Department Agency) ;
  • Park, Soo-Il (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Chun, Seh-Kyu (Department of Fish Pathology, National Fisheries University of Pusan)
  • 김진우 (국립수산진흥원 병리과) ;
  • 박수일 (부산수산대학교 어병학과) ;
  • 전세규 (부산수산대학교 어병학과)
  • Published : 1992.12.30

Abstract

Lysozymes were isolated and purified from various organs of cultured flounder by using chitin-coated cellulose column chromatography. The molecular weights of them were compared with each other in 15% SDS-PAGE gels. The result showed that all lysozymes isolated from various organs of flounder had the same molecular weight of about 14000. To clarify the role of lysoryme as a body defence, the antibacterial activities of flounder lysozyme on seven bacterial pathogens, five Gram-negative and two Gram-positive species, were investigated. The lysozyme had substancial antibacterial activity on four strains, two Gram-negative and two Gram-positive species. These suggest that flounder lysozyme plays a role in body defence against both Gram-negative and Gram-positive bacterial pathogens.

넙치의 혈청, 체표점액 및 각 조직으로부터 lysozyme의 분리와 정제를 Chitin-coated Cellulose column 크로마토그라피를 사용하여 분리하였다. 15% SDS-PAGE의 전기 영동상을 조사한 결과 넙치의 신장, 유문수, 아가미 점액 및 혈청으로부터 분리된 lysozyme은 동일한 분자량(약 14000)을 나타내었다. 넙치의 방어기작으로서 lysozyme의 역할을 밝히기 위해 그람양성 세균 2주, 그람음성 세균 5주에 대하여 넙치 신장 유래 lysozyme의 정균작용을 조사한 결과 그람 양성 2주 그람 음성 세균 2주에 대하여 정균작용을 나타내었다. 이것은 넙치 유래의 lysozyme은 그람 양성 세균뿐만 아니라 그람 음성 세균에 대해서는 생체 방어 작용을 수행하는 것으로 고려된다.

Keywords