초록
$TiO_2$를 이용한 광살균 효과를 규명하기 위하여 Echerichia coli, Bacillus subtilis 및 Saccharomyces cerevisiae의 광살균에 적합한 $TiO_2$의 함량, $TiO_2$ 촉매에 효과적인 광살균 조사시간, 균종간 및 미생물농도 등에 대한 영향을 검토하였다. E. coli 광살균에서의 $TiO_2$ 촉매 적정함량은 $10{\sim}20mg$ 범위일 때 광살균 효과가 높았으며, 광파장의 영향은 400nm 이하 파장을 차단한 것보다 차단하지 않았을 때가 살균시간을 단축하였지만 $TiO_2$ 촉매 효과는 처리나 무처리에서 모두 유사하였다. 균종별 광살균 효과는 $TiO_2$의 첨가에 의한 촉매 효과가 인정되었으며 그 순위는 S. cerevisiae, E. coli, B. subtilis의 순이었다. 효모의 농도에 따른 광살균 효과는 $10^5$의 농도에서 보다 $10^4$의 농도에서 광살균 시간을 단축하였다.
In order to examine the effect of $TiO_2$ on photosterilization of microorganism. Proper content of $TiO_2$, illumination time, wave length specificity and cell concentration were investigated for photosterilization of E. coli, B. subtilis and S. cerevisiae. The amount of $TiO_2$ for photosterilization of E. coli was effective in the range of $5{\sim}20\;mg%$. The sterilization time was reduced when the low wave length below 400 nth was not cut off by glass, but the catarizing effect of $TiO_2$ was similar to overall wave length. The photosterilization effects by $TiO_2$ addition was recognized among S. cerevisiae, E. coli and B. subtilis in that order. The photosterilization time of S. cerevisiae was considerably reduced at $10^4/ml$ cell concentration compared to $10^5/ml$.