Applied Biological Chemistry
- Volume 35 Issue 4
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- Pages.276-280
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- 1992
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Improvement of analytical method for catechins in green tea
녹차의 카테킨류 분석법 개선
- Rah, Hyo-Hwan (Chemical Analysis Center,Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Baik, Soon-Ok (Chemical Analysis Center,Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Han, Sang-Bin (Chemical Analysis Center,Korea Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
- Bock, Jin-Young (Chemical Analysis Center,Korea Ginseng & Tobacco Research Institute)
- Published : 1992.08.30
Abstract
Quantutative analysis of catechins by HPLC was studied. When the mobile phase was switched from the conventional(AOAC) Methanol, Acetonitril and Acetic acid solution in
HPLC에 의한 카테킨류 5성분의 정량분석법을 검토한 결과, 종래의 이동상을 acetonitril, acetic acid 및 methanol 수용액에서 acetontrile, N,N-dimethyl formamide, ethyl acetate의 0.06% 인산수용액으로 전환하였을 때 컬럼에서의 용출시간을 45분에서 28분으로 줄일 수 있었으며, 특히 (-)-epigallocatechin-3-gallate(EGCG)나 (-)-epicatechin gallate(ECG)의 peak를 종래의 넓은 형태에서 예리한 chromatogram을 얻으므로써 분석값의 오차를 최소화 할 수 있었고 머므름시간