Properties of the CMCase produced by Pseudomonas sp. YD-15

Pseudomonas sp. YD-15가 생산하는 CMCase의 특성

  • Lee, Jeong-Woo (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
  • Kim, Chang-Nam (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
  • Hur, Nam-Yun (Department of Food Engineering, Yonsei University) ;
  • Oh, Doo-Hwan (Department of Food Engineering, Yonsei University)
  • 이정우 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 김창남 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 허남윤 (연세대학교 식품공학과) ;
  • 오두환 (연세대학교 식품공학과)
  • Published : 1992.06.30

Abstract

A bacterium having CMCase activity was isolated form soil and identifed as a Pseudomonas sp YD-15. The optimum conditions for the production of CMCase were avicel 1.2%, yeast extract 0.5%, $KNO_3$ 0.06%, $K_2HPO_4$ 0.2%, $MgSO_4$ $7H_2O$ 0.15%, pH 8.0, $30^{\circ}C$ and 60 hours cultivation. The CMCase was purified 15.2 folds with 14ft yield through ammonium sulfate precipitation, DEAE-sepharose column chromatography and sephadex G-100 gel filtration chromatography. The optimum pH and temperature for the enzyme activity were 6.0 and $50^{\circ}C$, respectively. The enzyme was stable between pH 5.0 and 8.0, below $50^{\circ}C$. The molecular weight was calculated about 100,000 by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis. $K_m$ value for CMC used as a substrate was 40 mg/ml.

토양으로부터 분리된 섬유소분해 활성이 우수한 균주를 동정하고, 효소의 생산조건, 효소의 분리 및 정제와 정제한 효소의 물리화학적 특성을 검토하였다. 분리된 미생물은 동정을 통하여 Pseudomonas sp. YD-15라고 명명하였고 avicel 1.2%, yeast extract 0.6%, $KNO_3$ 0.1%, $K_2HPO_4$ 0.2%, $MgSO_4$ $7H_2O$ 0.15%의 배지(pH 8.0)를 사용하여 $30^{\circ}C$에서 $60{\sim}80$시간 배양 하였을 때 최대 효소생산을 보였으며, 배양액으로부터 85% ammonium sulfate 침전, DEAE-Sepharose CL-6B chromatography, Sephadex G-100 gel filtration 과정을 통하여 14%의 수율로 정제도 15.3배의 효소단백질을 얻었다. 정제효소의 최적 작용 pH는 6.0 이었고 pH $5.0{\sim}8.0$ 사이에서 안정하였다. 최적 작용온도는$50^{\circ}C$였으며, $50^{\circ}C$까지는 안정하였다. 효소의 분자량은 약 100,000으로 추정되었으며, 기질인 carboxymethylcellulose(CMC)에 대한 Km 값은 40mg/ml 이었다.

Keywords