Applied Biological Chemistry
- 제35권3호
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- Pages.139-145
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- 1992
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
들깨종자의 성숙과정중 지방질의 변화
Changes' of lipids during maturation of perilla seed(Perilla frutescens)
- Min, Young-Kyoo (Department of Food Science & Technology, Chungbuk National University) ;
- Kim, Ze-Uook (Department of Food Technology, Seoul National University)
- 발행 : 1992.06.30
초록
들깨종자의 지방질 변화를 규명하기 위하여 수원 10호와 제주의 두 품종을 시료로 하여 성숙과정중에 지방질의 구성성분과 지방산을 분석한 결과는 다음과 같다. 에테르추출 지방질 함량은 성숙됨에 따라 크게 증가하여 완숙종자에는 수원 10호가 46.3%, 제주가 24.0% 이었다. 완숙종자로부터 추출한 에테르추출 지방질을 구성하는 주요 지방산으로는 포화지방산인 팔미트산이
To investigate changes in fatty acid and lipid composition of maturing perilla(Perilla frutescens var. japonica Hara) seeds, Suweon 10 and Jeju varieties were subjected to lipid analysis. The results were summarized as follows; As perilla seeds matured, content of ether-extractable lipids increased continuously to 46.3% in Suweon and 24.0% in Jeju. In ether-extractable lipids of mature perilla seeds, palmitic acid was