Headspace 가스크로마토그라피를 이용한 식용유의 산패도 측정

Evaluation of vegetable oil rancidity by headspace gas chromatographic analysis

  • 전호남 (서울보건전문대학 전통조리과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 식품공학과)
  • Chun, Ho-Nam (Department of Traditional Cuisine, Seoul Health Junior College) ;
  • Kim, Ze-Uook (Department of Food Science and Technology, Seoul National University)
  • 발행 : 1992.02.29

초록

면실유, 옥배유 및 채종유의 산패도를 신속하고 재현성 있게 측정하고자 $60^{\circ}C$$70^{\circ}C$로 저장한 식용유의 pentanal과 hexanal을 headspace 가스크로마토그라피 방법으로 분석하였고, 그 결과를 관능검사 결과와 상관분석을 실시하였다. Headspace 가스크로마토그라피 방법에서 휘발성 산화생성물의 포집 및 용출은 cold trap-thermal desorption 방법으로 실시하였으며, GC 주입부에 들어가는 splitless mode glass liner insert에 Tenax GC를 충전하여 사용하였다. 23종의 휘발성 산화생성물이 gas chromatography 및 gas chromatography-mass spectrometry에 의하여 검출되었으며, 저장 기간에 따른 pentanal과 hexanal 함량 변화와 관능검사에 의한 산패취 측정 결과의 상관분석을 실시한 결과, pentana(PE), hexanal(HE) 및 log{PE) log(HE) $log(PE){\times}log(HE)$의 세 가지를 변수로 한 회귀식의 상관계수의 값이 각각 0.831, 0.866 및 0.896으로 다같이 높을 값을 보였다. 따라서 headspace 가스크로마토그라피를 이용하여 면실유, 옥배유 및 채종유의 휘발성 산화생성물 중 pentanal과 hexanal을 분석하면 각각의 식용유의 산패도를 객관적으로 평가할 수 있음을 알 수 있었다.

Several commercial cottonseed, corn and rapeseed oils were stored at $60^{\circ}C\;and\;70^{\circ}C$ with daily exposure of fluorescent light for 12 hours and evaluated their rancidity by headspace gas chromatographic analysis of pentanal and hexanal. The data of gas chromatographic analysis was compared with organoleptic flavor evaluation. For headspace gas chromatographic analysis, the volatile compounds were recovered by porous polymer trap and flushed into a fused silica capillary column at $250^{\circ}C$. Twenty-three GC peaks were identified on the basis of relative retention time of reference compounds and gas chromatography-mass spectrometry. The results showed that the contents of pentanal and hexanal were linearly increased during storage. A very simple linear relationship was found between organoleptic flavor scores and amounts of two volatile compounds with very high correlation coefficient. This results suggested the possible implication of pentanal and hexanal as an quality index for rancidity evaluation of cottonseed, corn and rapeseed oils.

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