한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제24권6호
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- Pages.592-596
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- 1992
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- 0367-6293(pISSN)
명일엽 전초 및 생즙의 영양성분 분석
The Nutritional Components of Aerial Whole Plant and Juice of Angelica keiskei Koidz
- 김옥경 (서울여자대학교 식품과학과) ;
- 궁성실 (서울여자대학교 식품과학과) ;
- 박원봉 (서울여자대학교 화학과) ;
- 이명환 (서울여자대학교 화학과) ;
- 함승시 (강원대학교 식품공학과)
- Kim, Ok-Kyung (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
- Kung, Sung-Sil (Department of Food Science, Seoul Woman's University) ;
- Park, Won-Bong (Department of Chemistry, Seoul Woman's University) ;
- Lee, Myung-Whan (Department of Chemistry, Seoul Woman's University) ;
- Ham, Seung-Shi (Department of Food Science and Technology, Kang Weon National University)
- 발행 : 1992.12.01
초록
명일엽의 일반성분중 지방과 단백질은 잎에서 가장 많았으며, 수분, 총당 및 환원당은 줄기에서 가장 많았고 회분과 섬유소는 전초에서 가장 많이 나타났다. 무기질 함량은 K와 Ca이 가장 많고, 다음으로 Na, P, Mg의 순으로 많았으며, Mn, P, Zn을 제외한 나머지 성분은 잎에서 가장 많았다. Ascorbic acid,
This study was undertaken to analyze proximate compositions, minerals, vitamins, amino acids and fatty acids of Angelica keiskei Koidz. The contents of raw leaf and stem juice were compared with those of aerial whole plant. The aerial whole plant was relatively rich in crude fiber. The leaf juice was rich in lipid, protein, minerals, vitamins and amino acids whereas the stem juice was rich only in sugar and some kinds of fatty acids.