Quality Comparison of Luncheon Meats

런천미트 통조림의 품질비교

  • Park, H.I. (Department of Animal Sci. & Technol., College of Agri. & Life Sciences, Seoul National University) ;
  • Yang, S.Y. (Korea Food Research Institute) ;
  • Chung, M.S. (American Soybean Association) ;
  • Lee, M. (Department of Animal Sci. & Technol., College of Agri. & Life Sciences, Seoul National University)
  • 박형일 (서울대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과) ;
  • 양승용 (한국식품개발연구원) ;
  • 정명섭 (미국대두협회) ;
  • 이무하 (서울대학교 농업생명과학대학 동물자원과학과)
  • Published : 1992.10.01

Abstract

In order to compare the quality of canned pork products which are called collectively as luncheon meat, residual nitrite, sodium, collagen, total heme pigments and chemical composition were analyzed in 12 products of 8 companies from 4 countries. Also, the proteins of products were compared with that of pork by SDS-PAGE analysis. The level of residual nitrite was low in all the products and sodium levels were similar except in one or two products. As for collagen and total heme pigments content, among imported products luncheon meats were different from chopped meat products while domestic products were similar regardless of label distinction. Collagen contents of domestic products were similar to those of imports but total heme pigments contents were much higher Densitometer scans of gel electrophoretograms of chopped meat were more similar to that of pork than those of luncheon meat. In terms of chemical composition, luncheon meat had more carbohydrate regardless of whether they are domestics or imports. The quality of domestic luncheon meat appears to be the composite of those of imported luncheon meat and chopped meat. Accordingly, the quality standard for luncheon meat as a cheap product should be established in Korea to enable the domestic products to have a competitive power in price.

국내에서 런천미트라고 통칭되는 돈육통조림의 품질 비교를 위하여 시중에서 유통되는 4개국 8개회사의 제품 12가지를 분석하였다. 아질산염 함량은 제품간에 다양한 수준을 보여주었으나 모두 낮은 수준이었으며, 소디움은 한두개의 제품을 제외하고는 비슷한 수준이었다. 사용된 원료육의 품질비교를 위하여 콜라젠 함량과 총육색소 함량을 분석하고 전기영동으로 순수한 돈육과 비교하였다. 수입품에서는 런천미트와 chopped meat 사이에는 차이가 있었으며, 국내산에서는 대부분 비슷하였다. 수입품과 국내산 비교시에는 국내산은 콜라젠 함량이 수입품의 chopped meat와 비슷한 수준이었으나 총육색소 함량은 월등히 높았다. 전기영동상으로는 런천미트나 chopped meat 제품 혹은 기타제품 모두의 돈육함량을 정량적으로 비교하기가 매우 곤란한 것으로 보인다. 일반성분상으로는 국내산이나 수입품 모두 런천미트가 다른 제품보다 탄수화물 함량이 높고, 국내산 런천미트의 품질은 수입품 런천미트나 chopped meat 제품의 혼합상태로 판단된다. 따라서 국내에서도 런천미트라는 저가제품의 품질규격이 확립되어야 수입품과의 가격경쟁력을 가질 수 있을 것이다.

Keywords