Determination of ${\alpha}-lactalbumin$ in Heated Milks by HPLC

HPLC에 의한 열처리된 우유중 ${\alpha}-lactalbumin$의 정량

  • Kee, Hae-Jin (Department of Foods and Nutrition, Chonnam National University) ;
  • Hong, Youn-Ho (Department of Foods and Nutrition, Chonnam National University)
  • 기해진 (전남대학교 식품영양학과) ;
  • 홍윤호 (전남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1992.08.01

Abstract

The ${\alpha}-lactalbumin({\alpha}-la)$ concentration in raw and laboratory-heated milks by HPLC was 1.20 mg/ml (unheated), 1.17 mg/ml ($63^{\circ}C$, 30min), 1.13 mg/ml ($72^{\circ}C$, 15sec) and 0 mg/ml ($100^{\circ}C$, 10min), respectively. Whereas, ${\alpha}-lactalbumin$ concentration ranges of commercial milks were $1.00{\sim}1.02\;mg/ml$ (pasteurized), $0.23{\sim}0.68\;mg/ml$ (UHT-pasteurized) and $0.77{\sim}0.89\;mg/ml$ (UHT-sterilized), respectively. It was supposed that the ${\alpha}-lactalbumin$ content of sterilized milk will be lower than that of UHT milk, but the opposite occurred. This discrepancy would be caused by the different heating system in the milk plants, where indirect UHT-treatment had more heat intensity than direct UHT-processing. The HPLC determination of ${\alpha}-lactalbumin$ may be an indicator to evaluate correctly and rapidly heated milks.

HPLC에 의한 원유의 ${\alpha}-lactalbumin$ 농도는 열처리하지 않은 경우, $63^{\circ}C$에서 30분 살균한 경우, $72^{\circ}C$에서 15초 살균한 경우, $100^{\circ}C$에서 10분간 가열한 경우 각각 1.20, 1.17, 1.13, 0.00 mg/ml이었다. 한편, 시판우유 중의 ${\alpha}-lactalbumin$ 농도 범위는 살균유, UHT 처리유, 멸균유에 있어서 각각 $1.00{\sim}1.02$, $0.23{\sim}0.68$, $0.77{\sim}0.89mg/ml$이었다. UHT 멸균유(롱우유)의 ${\alpha}-lactalbumin$ 함량이 UHT 살균유보다 더 낮을 것으로 예상되었으나 오히려 더 높게 나타났는데, 이는 유가공 회사에서 수행한 열처리 조건의 차이에서 기인하는 것으로 추정된다. 이 차이는 우유공장에서 다른 열처리 시스템, 즉 간접식 UHT 살균처리법이 직접식 UHT 가공처리법보다 열처리 강도가 더 크기 때문에 야기될 수 있을 것이다. 본 실험결과 HPLC를 이용하여 우유중의 ${\alpha}-lactalbumin$을 열처리의 지표물질로써 신속, 정확하게 정량할 수 있을 것으로 사료되었다.

Keywords