카페인 분해균주의 분리 및 특성

Isolation and Characterization of Caffeine Degrading Bacteria

  • 류병호 (경성대학교 식품공학과) ;
  • 주신회 (경성대학교 식품공학과)
  • Ryu, Beung-Ho (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University) ;
  • Ju, Sin-Hae (Department of Food Science and Technology, Kyungsung University)
  • 발행 : 1992.06.01

초록

Caffeine을 기질로 이용할 수 있는 균을 토양과 폐수에서 7종을 분리하고 그중 카페인 분해능이 가장 좋은 KS-5를 동정하여 Pseudomonas putida KS-5라고 명명하였다. P. putida KS-5의 생장 최적조건은 온도 $30^{\circ}C$, pH 7.0이었고 카페인 농도는 1.0%였다. P. putida KS-5는 plasmid DNA가 존재하였으며, 카페인 분해유전자가 plasmid에 존재할 수 있음을 알 수 있었다. 한편 이들 분해유전자의 유전적 특징을 규명하기 위한 curing test와 transformation에 필요한 marker를 찾아본 결과 각종 항생물질에 대하여 내성이 있었다.

Several bacterial strains capable of degrading caffeine were isolated and studied for their biodegradation ability of the caffeine and some biochemical characteristics. The isolate KS-5 was identified as Pseudomonas putida and was designated as the P. putida KS-5. The optimum conditions were at $30^{\circ}C$, pH 7.0 and 1.0% caffeine. Agarose gel electrophoresis and curing experiment were found that the gene for caffeine degradation was encoded on the plasmid in P. putida KS-5 and that this strain was resistant to several antibiotics.

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