Studies on the Separation of Taste Components from Sea Tangle (Laminaria japonica) Extract by Cross Flow Ultrafiltration

한외여과에 의한 다시마 정미성분 분리에 대한 연구

  • Published : 1992.06.01

Abstract

This study was aimed to optimize the required condition for recovering the low soluble taste component obtained from sea tangle extract using ultrafiltration, and to investigate effects of membrane type, temperature, transmembrane pressure and flow rate respectively. We also compared relationship between the profile of permeate flux and the recovery yield of taste component under the selected optimal condition using ultrafiltration and diafiltration. Hydrophobic GR 51 PP membrane kept higher average permeate flux than hydrophilic FS membrane, and average permeate flux also had increasing tendency in relation to rising flow rate but it showed limit value of 3.7 l/min. Average permeate flux decreased as transmembrane pressure increased but it showed little change with rising temperature. Investigation upon average permeate flux, total dissolved solid and recovery yield of taste components using ultrafiltration and diafiltration resulted in relatively higher recovery yield in ultrafiltration. Compared ultrafiltration and diafiltration, average permeate flux was lower in ultrafiltration.

한외여과를 이용하여 다시마 열수추출물로 부터 가용성 저분자량의 정미성분을 회수하는데 필요한 조건을 최적화하기 위해, 분리막 선정 및 온도, 압력, Flow rate의 영향을 고찰하였고 선정된 최적 조건하에서 한외여과와 Diafiltration을 실시하여 투과유량의 flux profile과 정미성분의 회수율을 비교하였다. 분리막은 소수성인 GR 51PP가 친수성인 FS 형태보다 높은 투과유량을 유지하였다. Flow rate의 증가에 따라서 투과유량도 증가하는 경향을 보였으나 3.7 l/min에서 한계값을 나타내었다. 한편, 압력이 높은 경우에는 Steady-state에서 투과유량이 감소하는 경향을 보였고 온도 증가에 따라서는 큰 변화는 없었다. 한외여과와 Diafiltration 실시에 따른 투과유량의 Flux profile과 전체 고형분과 정미성분의 회수율을 조사한 결과 한외여과를 실시한 경우가 비교적 높은 회수율을 보였으나 투과유량은 전반적으로 Diafiltration 보다 낮았다.

Keywords