Prediction of Shelf-Life of Chewing Gum Based on Moisture Gain and Loss

흡탈습량에 의한 츄잉껌의 Shelf-Life 예측

  • Published : 1992.04.01

Abstract

The shelf-life of wrapped chewing gum(7 sticks) under the climate condition of Seoul was predicted by using moisture gain equation to reach safe moisture limits of 3.16% (dry basis). The overall water vapor permeability of multilayer packaging material was about 0.00045g water/pack day mmHg. The water activity of chewing gum at any temperature was predictable using Clausius-Clapeyron equation. The most significant loss of shelf-life was occurred between June and July, and most products reached the end of shelf-life at July and August. The product which were made in October and November had the longest shelf-life as seven months.

츄잉껌의 shelf-life 예측을 위하여 유통중인 제품과 동일한 시료를 조제하여 상대습도를 달리한 저장조건에서 포장된 츄잉껌의 수증기투과율, 흡탈습곡선의 온도의존성을 고찰하고 츄잉껌의 상품적 가치를 유지하는 수분함량 $2.17{\sim}3.16%(dry\;basis)$을 기준으로 품질수명을 예측하였다. 포장된 츄잉껌 1통 (7 sticks)의 수증기 투과율은 0.00045g water/pack day mmHg였으며 25, 30 및 $40^{\circ}C$에서 얻은 등온흡습곡선의 온도의존성은 Clausius-Clapeyron 식으로 표현될 수 있었다. 서울지역 기후변동에 따른 츄잉껌 1통의 수분변화량을 simulation 시켜 위험수분함량에 도달하는 품질수명을 예측한 결과 10, 11월에 생상된 제품의 품질수명은 7개월 정도로 가장 길었고 6, 7월에 생산된 제품은 평균 40일로 나타났으며 1년중 7월의 기후가 제품 보관에 가장 큰 영향을 주었다.

Keywords