Purification and Properties of $\beta$-Galactosidase from Neisseria lactamica 2118

Neisseria lactamica 2118이 생성하는 $\beta$-Galactosidase의 정제 및 성질

  • 이종수 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 곽인영 (배재대학교 유전공학과) ;
  • 김나미 (한국인삼연초연구소 특수연구부)
  • Published : 1991.02.01

Abstract

$\beta$-Galactosidase(EC 3.2.1.23) from pathogenic Neisseria lactamica 2118 was purified by p-aminopheny1-$\beta$-D-thiogalactopyranoside agarose affinity chromatography. Then some properties of the purified $\beta$-galactosidase were investigated.$\beta$-Galactosidase form Neisseria lactamica 2118 was constitutive enzyme, not induced by lactose and IPTG. Optimal activity was observed at $35^{\circ}C$ and pH 7.5 and the enzyme was stable at the range of pH 6.0-9.0 and at temperature below $50^{\circ}C$. The enzyme activity was inhibited by cations such as $Hg^(2+)$ and $Co^(2+)$.

p-Aminopheny1-$\beta$-D-thiogalactopyranoside agarose 친화성 크로마토그라피를 이용하여 Neisseria lactamica 2118이 생성하는 $\beta$-galactosidase를 정제한 후 몇가지 효소학적 성질을 조사 하였다. Neisseria lactamica 2118이 생성하는 $\beta$-galactosidase는 구성효소로서 lactose와 IPTG에 의하여 유도되지 않았다. 정제효소의 작용최적온도는 $35^{\circ}C$, pH는 7.5이었고 $50^{\circ}C$로 15~60분 처리시 약 80%의 활성이 유지되었으며 pH 6.0~9.0에서 안정 하였다. 또한 $Hg^(2+)$$Co^(2+)$에 의하여 그 활성이 저해 되었다.

Keywords