Effects of Seeding Rate on Forage Yield and Feed Value of Rye in Paddy Field

파종량이 답리작 호밀의 수량과 사료가치에 미치는 영향

  • Published : 1991.12.01

Abstract

The objective of experiment was to investigate the effects of seeding rate on forage yield and feed value, and to clarify the optimum seeding rate of rye in middle west area when cultured in paddy field. The field experiment treated with 5 levels of seeding rate was carried out at Yesan area in 1989. The plant height and the number of tillers per m' were increased but the dry matter rate was decreased as seeding rate increased. The fresh and dry weights of rye plant were increased as seeding rate increased. The highest yield was obtained from the harvest of May 15 and 25 in Yesan area. The TDN content and RFV were decreased by the increased seeding rate and delayed cutting date. The highest TDN yield was obtained from the seeding rate of 18kg/l0a and the next highest yield was obtained from the 23kg and 28kg/l0a seeding rate. The content of ENE, NEL, NEM, and NEG was decreased by the increased seeding rate and delayed cutting date. The highest ENE and NEL yields were obtained from the seeding rate of 23kg/l0a and May 15 harvest. The highest NEM and NEG yields were obtained from the seeding rates of 18kg/l0a and May 15 harvest, and of 18-28kg/l0a and May 5 harvest, respectively.

충남 예산에서 호밀을 답리작으로 재배할때 파종량과 예취기간가 수량 및 사료가치에 미치는 영향을 요약하면 다음과 같다. 1. 파종량이 많아질수록 호밀의 초장과 단위면 적당 경수는 증가하였으며 건물률은 감소하였다. 2. 청예 및 건물수량은 파종량이 많을수록 높았으며 예산에서 청예수량이 가장 높았던 예취기는 5월 15일, 건물수량이 가장 높았던 예취기는 5월 25일 이었다. 3. 파종량이 많을 수록 그리고 예취시기가 늦을수록조단백질, 가급태단백질 및 가소화단백질 함량은 감소하였으며, 반면에 조섬유함량(ADF와 NDF)은 증가하였다. 4. 파종량이 많을 수록 그리고 예취시기가 늦을수록 총가소화영양분(TDN) 함량과 상대적 사료가치는 감소하였다. TDN 수량은 파종량 18-28kg/10a, 5월 15-25일 수확시 가장 높았다. 5. 호밀의 에너지 함량은 파종량이 많을수록 그리고 예취시기가 늦을수록 감소하나, 단위면적당 에너지 생산량은 ENE와 NEL은 23kg/10a 파종-5월 15일 수확할때, NEM은 18kg/10a 파종-5월 15일 수확할때 가장 높았다. NEG는 18-28kg/10a 파종-5월 5일 수확할 때 가장 높았다.

Keywords