Preservative Effect of Grapefruit Seed Extract on Fish Meat Product

어묵에 처리한 grapefruit 종자추출물의 보장효과

  • Published : 1991.03.01

Abstract

This study was carried out to investigate the preservative effect of grapefruit seed extract on fish meat product. he effect of GFSE has been tried on fish meat product divided into three lots; Control (no treatment), 500 ppm and 1,000 ppm of GFSE-treated samples. The results were summarized as follows; 1 During the storage of fish meat product, chagnges of crude protein contents of GFSEtreated samples were smaller than the control. 2 Texture was inclined to decrease as the storage period goes, the decrease ratio of GFSEtreated samples was smaller than the control. 3. SDS-PAGE patterns of fish meat product treated with or without GFSE showed that Mw 30,000-32,000 of major proteins were hydrolyzed and disappeared. The deterioration of fish meat product proteins occured in the storage period of 2 days in the control and 4-5 days in GFSE-treated samples. Conclusivery, the excellent preservative effects of GFSE on fish meat product were shown in the rheological, chemical test and sensory evaluation.

어묵에 grapefruit 종자 추출물의 농도별로, 침지 처리한 후 저장기간에 따른 물리, 화학적 변화를 검토하여 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 저장 기간 중 어묵의 조단백함량 변화는 대조구에 비하여 GFSE 의 처리 농도가 높을수록 더 작았다. 2. Texture 는 저장기간이 경과함에 따라 감소하는 경향을 나타내었으나 GFSE 용액 처리구에서는 감소율이 낮았다. 3 어묵 단백질의 SDS-PAGE pattern 변화는 저장기간이 경과함에 따라 분자량, 30,000-32,000의 protein은 점차 가수분해되어 소멸되는 현상을 보였으며 특히 대조군의 경우 2일 경과 후부터 급격한 분해라 이루어져 단백질 major band의 손실율이 크게 증가한 것으로 나타난 반면, GFSE처리 시험구의 경우 4일 경과시에야 비로소 뚜렷한 손실반응을 보여 GFSE처리에 의하여 어묵단백질의 변패 발생 시기를 상당 기간 연장함을 확인할 수 있다.

Keywords