Physico-Chemical Properties of Ginseng Leaf Tea As Affected by Decontamination Treatment

인삼엽록차의 살균처리에 따른 이화학적 특성 변화

  • 김영회 (한국인삼연초연구소) ;
  • 권중호 (한국원자력연구소 식품조사 연구실) ;
  • 변명우 (한국원자력연구소 식품조사 연구실) ;
  • 이수정 (한국원자력연구소 식품조사 연구실) ;
  • 조한옥 (한국원자력연구소 식품조사 연구실)
  • Published : 1991.03.01

Abstract

Physico-chemical properties were investigated on ginseng leaf tea which was decontaminated by the current ethylene oxide fumigation and gamma irradiation, respectively. Chemical components such as soluble matter, saponin and polyphenols were found to be stable to both treatments, while ascorbic acid and chlorophylls were relatively labile to fumigation and irradiation more than 5 kGy. Instrumental analysis has shown that EO fumigation causes apparent changes in pH and color of extracts and volatile profile of the sample, as compared to negligible changes in the irradiated sample at a decontaminating dose, 5 kGy.

인삼 엽록차의 위생화를 위한 화학 훈증제 처리 및 감마선 조사가 시료의 몇가지 이화학적 특성에 미치는 영향을 조사하였다. 녹차의 품질에 관련된 가용성분, 사포닌 및 탄닌성분은 상업적 조건 ethylene oxide 처리와 10kGy 까지의 감마선 조사에 대하여 안정하였다. 그러나 비타민 C 및 클로로필은 5kGy 이상 조사와 훈증 처리시에 유의적으로 감소되었고, 녹차의 휘발성 성분, 추출액의 색도 및 pH는 살균선량 범위인 5kGy 조사군에 비해 훈증처리군에서 변화가 심하게 나타났다 .

Keywords