Effects of 2,4-D and NAA on Nicotine Production during Callus Culture of Nicotiana gluauca Graham

담배(Nicotiana glauca Graham) Callus 배양시 Nicotine 생성에 미치는 2,4-D 및 NAA의 영향

  • 여읍동 (전북대학교 자연과학대학 생물학과)
  • Published : 1991.06.01

Abstract

Effects of two auxins, 2,4-dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D) and a-napthaleneacetic acid (NAA) on nicotine production during callus culture of a wild tobacco (Nicotiana glauca) were investigated using a high performance liquid chromatography (HPLC). The high concentration ($11.5\;\mu\textrm{M}$)of 2,4-D and NAA had peaks of nicotine contents at 4th and 2nd week, respectively. Thereafter, the concents decreased and the nicotine was metabolized to other alkaloids. The low concentration ($1.5\;\mu\textrm{M}$) of 2,4-D on the medium supplemented with 0.1 mM of L-aspartic acid or L-arginine inhibited nicotine production. However, the low NAA promoted it only when the medium was supplemented with L-aspartic acid. From these results, it could be concluded that both auxins exhibit different action mechanisms on nicotine production pathway and the low NAA promotes the activities for the pathway with L-aspartic acid as a precursor.cursor.

담배(N. glauca) 잎 절편 유래 callus 배양에 있어서 callus 생장 단계에 따라 nicotine 생성에 미치는 두 가지 auxin (2,4-D와 NAA)의 영향을 HPLC를 이용하여 조사하였다. 고농도($11.5\;\mu\textrm{M}$)의 2,4-D는 배양 4주째에, NAA는 배양 2주째에 nicotine 생성을 촉진시켜 최대함량을 나타내었고, 그 이후로는 감소하였다. 새성된 nicotine이 다른 alkaloid로 전환되었다. 한편, 전구물질로 알려진 L-arginine 또는 L-aspartic acid 첨가배양에서 저농도($1.5\;\mu\textrm{M}$)의 2,4-D는 고농도에 비해 nicotine 생성을 촉진시켰고, 저농도의 NAA는 고농도에 비해 억제시켰다. 그러나 L-aspartic acid 첨가배양에서 저농도의 NAA는 배양 5주까지 nicotine 생성을 촉진시켰다. 이와 같은 결과로부터 두 가지 auxin은 nicotine 생성에 대해 효과가 다르며, L-aspartic acid가 nicotine 생합성의 전구물질로서, 저농도의 NAA는 이 합성경로에 작용하여 nicotine 생성을 유도하였음을 추론할 수 있었다.

Keywords