Bacillus subtilis subsp. krictiensis로부터 항진균물질 KRF-001의 생산을 위한 발효조건 및 돌연변이 연구

Effect of Some Factors on the Production of an Antifungal Compound KRF-001 from Bacillus subtilis subsp. krictiensis

  • 손광희 (한국화학연구소 생물공학실) ;
  • 권혜경 (한국화학연구소 생물공학실) ;
  • 복성해 (한국화학연구소 생물공학실) ;
  • 이항우 (한국화학연구소 생물공학실)
  • 발행 : 1991.12.01

초록

토양세균 B.subtilis subsp. krictiensis로부터 항진균활성물질 KRF-001 복합체를 생산하기 위한 발효 조건을 조사하였다. Whey와 mannitol 등이 탄소원으로, CSL, corn gluten meal 그리고 polypeptone이 복합질소원으로 좋았다. 중온균인 생산균은 중성 pH조건에서 P.oryzae에 대한 bioactivity가 가장 높았으며, 0-10 DO의 낮은 용존산소 조건에서도 bioactivity가 유지되었다. 인산염의 농도가$ K_2HPO_4$, 0.047에서 0.097로 높아짐에 따라 1/2의 bioactivity 감소가 관찰되었다. 한편 UV 및 MNNG에 의한 돌연변이에 의해 우수균주 3개를 선별하였다.

Antifungal compound, KRF-001, was produced by Bacillus subtilis subsp. krictiensis isolated from soil. Physico-chemical factors affecting cell growth and bioactivity were examined to improve the production yield. Nutrient composition, temperature, pH and phosphate ion concentration were proved to be important factors for the production of KRF-001. Mutation was performed to select high yielding strains. First, mutation was performed with ultra-violet light, and the second mutation process was conducted by MNNG (N-Methyl-N'-nitro-N-nitrosoguanidine) resulting in three high yielding strains.

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