Laboratory Scale Preparation of S-Adenosyl-L-Methionine from Yeast

효모로부터 S-Adenosyl-L-Methionine의 실험실 규모 생산

  • 이종남 (서울대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 류양욱 (서울대학교 자연과학대학 화학과) ;
  • 최명언 (서울대학교 자연과학대학 화학과)
  • Published : 1991.12.01

Abstract

S-adenosyl-L-methionine (SAM) is essential substrate for biological methylation reactions. The present work describes a reoptimized procedure of SAM preparation in laboratory scale by the method of yeast fermentation. The fermentation medium enriched with methionine and the culture conditions were reoptimized. The isolation steps consisted of 5 steps including extractions, precipitations, and chromatography. This improved procedure over original method provides relatively high yield of biologically active product within a 4 day-period.

S-adenosyl-L-methionine(SAM)은 생체 메칠화 반응에 긴요한 기질이다. 이 논문은 효모 발효에 의한 SAM의 실험실 규모 생산의 최적조건을 다시 검토한 것이다. 발효 배지는 메치오닌을 첨가했으며 배양조건들을 재조절하였다. 분리과정은 추출, 앙금 및 크로마토그래피를 포함한 다섯단계로 이루어졌다. 이 향상된 과정은 원래 방법보다 비교적 높은 생산 수득률로 생활성 있는 SAM을 4일 이내에 제공해준다.

Keywords