Isolation and Identification of Lactic Acid Bacteria for Preparation of Probiotics

생균제용 유산균의 분리 및 동정

  • 이진규 (㈜태경연구소 미생물연구실) ;
  • 김운태 (㈜태경연구소 미생물연구실) ;
  • 이준호 (㈜태경연구소 미생물연구실) ;
  • 유재홍 (강원대학교 공과대학 발효공학과) ;
  • 신원철 (강원대학교 공과대학 발효공학과)
  • Published : 1991.10.01

Abstract

In order to prepare probiotics, a strain which has resistant against acid, bile salts and antibiotics was isolated from infant and anirnat feces. Among these isolated strains, TK- 19 showed a strong acid tolerance and growth at 500 $\mu g$/ml of Na-deoxycholate. Also strain TK-19 was resistant to kanarnycin (30 $\mu g$/ml), streptomycin (10 $\mu g$/ml), nisin (50 $\mu g$/ml) and tetracycline (10 $\mu g$/ml). The isolated strain TK-19 was identified as Streptococcus faeciam, and was named Streptococcus faeciurn TK-19.

생균제를 제조할 목적으로 유아와 동물의 분변으로부터 내산성, 내담즙성 및 항생물질 내성균주를 분리하였다. 분리균주 중 TK-19 균주는 산에 대하여 강한 내성을 나타내었고, 500$\mu g$/ml의 담즙에서도 생육이 가능하였으며 kanamycin(30 $\mu g$/ml), streptomycin(10 $\mu g$/ml), nicin(50 $\mu g$/ml) 및 tetracycline(10 Mug/ml)에 대하여 내성을 나타내었다. TK-19 균주를 동정한 결과 Streptococcus faecium으로 판단되어 Streptococcus faecium TK-19로 명명하였다.

Keywords