Lactic Fermentation of Soymilk by Mixed Culture of Lactobacillus bulgaricus and Saccharomyces uvarum

Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus와 Saccharomyces uvarum의 혼합배양에 의한 두유의 젖산발효

  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 진효상 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 백영진 (한국야쿠르트유업주식회사 연구소)
  • Published : 1991.08.01

Abstract

When L, bulgurzcus KFCC 35462 and S. uvarum KFCC 32021 were mixed cultured in soymilk, gorwth of L. bulgaricus was stimulated with growth of S. uvarunz little affected. Cultured in soymilk singly, L. bulgaricus produced only 0.07%) of acids. S. uvarum, cultured singly, produced 0.40% of ethanol and 0.18% of acids. Mixed culture of both produced 0.27% of acids and 0.42% of ethanol. Thus. S. uvarurrz was not much affected in growth and ethanol fermentation by L. bulgariccus, while L, bulgarzcus was stimulated by Sacch. uvarunz in growth but not in acid fermentation.

L.bulgaricus KFCC 35462와 S.uvarum KFCC 32021을 두유에 혼합하였을 때 L.bulgaricus의 생육은 크게 촉진되었으나 젖산발효는 거의 촉진되지 않았고, S.uvarum의 생육과 알코올 발효는 억제되지 않았다. 젖산균과 효모의 혼합배양에 의한 두유음료의 산도증가 등의 발효적성의 향상에는 젖산균에 의한 효모의 억제작용 등의 배합균주 상호간의 특이적 작용이 중요하였다.

Keywords