Intergeneric Protoplast Fusion beween Candida sp. KM-09 and Saccharumyces cerevisiue

Candida sp. KM-09와 Saccharomyces cerevisiae의 이속간의 원형질체 융합

  • Published : 1991.08.01

Abstract

In order to develop yeast strains which can effectively produce ethanol from cellulosic hydrolyzates, protoplast fusion between Candida sp. KM-09-135 and Saccharomyces cweoisiue SM-07 was carried out and obtained the excellent fusant KMS-23. Fusant KMS-23 showed the optimal growth temperature and ethanol productivity at $37^{\circ}C$, and assimilated xylose, cellobiose, maltose and raffinose as fermentative sugars. Cell size of the fusant was about 1.2 times greater than that of KM-09-135 and 1.5 times SM-07. DNA content of fusant was 1.3 times higher than that of SM-07 and similar with KM-09-135. Fusant KMS-23 produced 2.57% (v/v) ethanol from saccharified wheat bran containing 6.44% (w/v) of reducing sugar, which was 1.3 times higher than parent strains under the same conditions.

섬유성 당화액에서의 ethanol 생산에 적합한 균류를 개발할 목적으로 Candida sp. KM-09-135와 Saccharomyces cerevisiae SM-07의 이속간의 원형질체 융합을 행하여 우수한 융합체로 인정된 KMS-23 균주를 얻었다. 융합주 KMS-23은 37'C에서 생육 및 ethanol 생성능이 가장 좋았고, 발효당으로 xylose, cellobiose, maltose 및 raffinose도 이용하였다. 세포의 크기는 KM-09-135 및 SM-07에 비해 각각 1.2배, 1.5배 증가하였으나 DNA 함량은 약간의 증가만 보여 완전한 2배체의 융합주가 아닌 것으로 나타났다. 환원당으로서 6.44(w/v)의 당을 함유한 밀기울 당화액에서 융합주 KMS-23은 동일조건하에서 KM-09-135보다 약 1.3배 높은 2.57(v/v)의 ethanol을 생산하였다.

Keywords