분쇄마찰 효소반응계에서 Fungal $\alpha$-Amylase를 이용한 생전분의 직접전환에 의한 Maltose 생산

Direct Conversion of Raw Starch to Maltose in an Agitated Bead Enzyme Reactor using Fungal $\alpha$-Amylase

  • 이용현 (경북대학교 자연과학대학 유전공학과) ;
  • 박진서 (경북대학교 자연과학대학 유전공학과)
  • 발행 : 1991.06.01

초록

Maltose 생산효소인 Fungamyl과 생전분의 알칼리성 현탁액에 고형분쇄마찰매체를 첨가교반하면서 증자액화과정을 거치지 않고 생전분으로부터 maltose를 직접 생성시키는 연구를 수행하였다. 불용성 생전분을 기질로 하는 분쇄마찰 효소반응계에서 효소반응은 증자액화된 전분을 기질로 하는 기종의 maltose 제조법과 비슷한 효소반응속도를 보였다. 그러나 24시간후 maltose 농도는 증자법을 초과하여, 생전분의 농도가 150g/l일 때 95g/l의 maltose를 얻을 수 있었고, 첨가생전분에 대한 수율은 0.60이었다. 또한 생산된 포도당, maltose, maltoriose의 농도는 각각 20, 95 그리고 13g/l였으며, maltose의 함량은 72%로서 증자법의 6%0에 비하여 매우 높았다.

Direct conversion of raw starch without liquefaction to maltose using maltose-forming fungal a-amylase (Fungamyl) was carried out in an agitated bead enzyme reactor (bioattritor). The reaction rate in bioattritor was comparable with conventional method which utilized liquefied soluble starch. Moreover the extent of maltose formation increased substantially compared with conventional method; from 150 g / I of raw starch, around 95 g/l of maltose was formed and 72% of maltose content in sugar mixture was achieved. Especially, pH influenced greatly not only on total sugar formation from raw starch in bioattritor but also on maltose content in sugar mixture. The optimal pH for maltose formation from raw starch was shifted into the weak alkaline pH, the optimal pH of 8.0~9.0 in bioattritor contrast to pH of 5.0~5.5 for liquefied starch. The maltose formation and content were also affected by the amounts of Fungamyl added and raw starch concentration. Consumption of maltose-forming Fungamyl can be substantially reduced by supplementary addition of starch liquefying a-amylase (Termamyl).

키워드