Optimization for Alcohol Fermentation by Kluyveromyces marxianus using Jerusalem Artichoke Powder

돼지감자 분말을 이용한 Kluyveromyces marxianus의 알콜올 발효

  • 채은미 (서울여자대학교 식품과학과) ;
  • 최언호 (서울여자대학교 식품과학과)
  • Published : 1991.06.01

Abstract

In order to produce alcohol for the alternative energy from dried powder of Jerusalem artichoke was investigated with Kluyveromyces marxianus UCD(FST)55-82, which was reported to assimilate inulin. The optimal condition for the production of ethanol by K. marxianus was elucidated to be incubation temperature of $30^{\circ}C$, initial pH 5.44, agitation of 100 rpm, 1,000 ml of medium in a 2.5l-vessel, anaerobic state, and inoculation of 2.5%(v/v). Addition of antifoam A concentrate(si1icon polymer) of 0.01% and urea of 0.1% increased the concentration of ethanol effectively. The optimized condition showed ethanol concentration of 6.8%(v/v) in Jerusalem artichoke liquid medium, production yield of 91.91% and productivity of 2.71 g/l/hr during the first day and 0.71g ethanol/l/hr during four days of incubation.

돼지감자 분말로부터 대체에너지용 알코올을 생산하기 위하여 우수 inulin 자화 균주로 알려진 Kluyveromyces marxianus UCD(FST)55-82로 알코올 발효 최적 배양조건을 조사한 바 배양 최적 온도 30'C, 최적pH 5.44(돼직감자 자체의 pH), 교반속도 100rpm, 배지의 양 1,000ml(2.5l jar fermenter), 통기하지 않은 상태에서 알코올 생성률이 가장 높았으며 효모의 접종량은 배지량의 2.5로 충분하였다. 또한, 0.01 antifoam A concentrate(silicon polymer)와 0.1 urea의 첨가는 알코올 농도를 효과적으로 증가시키고 발효기간을 단축시켰다. 이와 같은 최적 조건에서 총당질은 배양 하루만에 89.62가 분해되어 알코올 생성 수율이 91.9, 알코올 productivity가 2.71g ethanol/l/h이었고 배양 4일 후에슨 0.7g ethanol/l/h으로 발효액의 알코올 농도는 6.8가 되었다.

Keywords