Microbiology and Biotechnology Letters (한국미생물·생명공학회지)
- Volume 19 Issue 3
- /
- Pages.253-258
- /
- 1991
- /
- 1598-642X(pISSN)
- /
- 2234-7305(eISSN)
Purification and Properties of Aspergillus 3cuum exoinulinase
Aspergillus ficuum 조효소액으로부터 Exoinulinase의 정제 및 특성
Abstract
- An exoinulinase (EC 3.2.1.80) was purified from a commercial inulinase preparation from Aspergillus ficuum using ion exchange chromatography on CM-Sephadex C-50 and DEAESepharose 6B and HPLC gel filtration on a Protein Pak 125 column. Native exoinulinase had a molecular weight of 83, 000
Aspergillus ficuum이 생산하는 exoniulinase가 CM-Sephadex, DEAE-Sepharose 6B, 및 HPLC gel filtration을 통해 단백질 mg당 약 2,800U의 specific activity로 정제되었다. 이 효소는 native 상태에서 약 83,000+1,000의 분자량을 나타냈으며 당을 함유하고 있었다. 이 효소는 최적 pH가 4.4-4.7이었고, 55'C에서 8시간 노출 후에도 그 활성을 95 유지하였다. 이 효소의 I/S ratio는 약 0.35이고 전형적인 non-speific Beta-fructofuranosidase의 특성을 나타내었으며 raffinose와 stachyose를 분해할 수 있었다.