알칼리 내성 Bacillus sp.속 유래 Promoter의 발현특성

Studies on the Properties of the Promoter from Alkali-Toleran t Bacillus sp.

  • 박희경 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 박영서 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 김진만 (연세대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 유주현 (연세대학교 공과대학 식품공학과)
  • 발행 : 1991.02.01

초록

알칼리 내성 Bacillus sp. YA-14의 chromosomal DNA로부터 분리된 promoter를 subcloning하여 생화학적 특성을 조사하였다. B.subtilis와 promoter 공여균주, Bacillus sp. YA-14에서 promoter의 활성은 포자형성 초기단계에서 급격히 증가하였으며 1.0(w/v) glucose 첨가로 promoter 활성이 억제되었고 c-GMP에 의해 저해되었던 활성이 증가하였다.

The promoter isolated from an alkali-tolerant Hwillus sp. chromosomal DNA was subcluned. The activity of promoter in B, subtilis and alkali-tolerant Bacillus sp. began to increase at the early stage. of spore formation. In the presence of 1% glucose, the promotcr activity repressed and was recovered by ;tddition of c-GMP in the medium.

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