Characteristics of L-Phenylalanine and L-Tyrosine Fermentation in Regulatory Mutants of Corynebacterium glutamicum

조절기작을 상실한 Corynebacterium glutamicum 변이주의 L-Phenylalanine 및 L-Tyrosine 발효특성

  • 김동일 ((재)목암생명공학연구소)
  • Published : 1991.04.01

Abstract

An auxotrophic regulatory mutant of Corynebacterium glutamicum ATCC 21674 produced 2.1-3.4g/1 of phenylalanine with 2.9-4.4g/l of tyrosine in the batch shake flask fermentations. At higher sugar concentration, the production of both amino acids was lower than that at low sugar concentration. There was a pronounced effect of temperature on the amino acid production. At $30^{\circ}C$, much higher levels of phenylalanine and tyrosine were produced than those at $37^{\circ}C$. The pH decrease in the shake flask fermentation was so fast that it was impossible to maintain a constant pH with calcium carbonate as a buffering agent. Even though the strains we have used are reported as tyrosine auxotrophs, they produced tyrosine and were able to grow on the minimal medium where no tyrosine was present.

본 연구에서는 L-phcn ylalaninc을 생산하는 조절기작을 상실한 영양요구성 변이주인 Corynebacterium glulamicum ATCC 21674를 이용하여 플라스크내에서의 회분식 배양시의 특성을 조사하였다. 이 균주는 회분반효시 2.1-3.4 g/I 의 phcnllalanine파 2.9-4.4 g/I 의 tyrosine을 생산하였고, 당농도가 높을 경우 생산성이 저하됨을 알 수 있었다. 또한 온도의 변화는 이들 아미노산 생산에 큰 영향을 미침이 관찰되었다. $30^{\circ}C$에사 배양하는 경우, $37^{\circ}C$에서 배양하는 것보다 훨씬 많은 아미노산이 생산되었다. 배양도즙 pH는 급격한 변화를 보였다, 이 균주는 tyrosine이 없는 최소배지에서도 자라는 것이 확인되었고, tyrosine를 과량 생성까시 함으로 보아 영양 요구 성질을 상실한 revertant로서 조전기작 상실성을 ­유지한 것으로 판단된다.

Keywords