젤라틴 친화성 크로마토그래피를 이용한 스파르가눔 성분단백질의 순수분리

Single step purification of potent antigenic protein from sparganum by gelatin-affinity chromatography

  • Yoon Kong (Department of Parasitology, College of Medicine, Chung-Ang University) ;
  • Shin-Yong Kang (Department of Parasitology, College of Medicine, Chung-Ang University) ;
  • Seung-Yull Cho (Department of Parasitology, College of Medicine, Chung-Ang University)
  • 발행 : 1991.03.01

초록

스파르가눔 생리식염수 추출액 내에 포함되어 있는 성분단백질 중 스파르가눔증 환자 혈청내 특이 IgG항체와 민감하고 특이하게 반응하는 항원단벼질인 36, 29 kDa단백질을 단세포군 항체를 이용한 면역친화성 크로마토그 래피로 순수분리할 수 있음은 이미 보고하였다. 이 연구에서는 스파르가눔 추출액 내에 포함된 이 36, 29 kDa단백질이 젤라틴을 고리로 한 친화성 크로마토그래피로 훨씬 쉽게 순수분리할 수 있음을 증명하고자 하였다. 젤라틴을 고리로 부착시킨 Sepharose 4B column에 스파르가눔 추출액을 통과시키고 젤라틴에 부착한 단백질은 4 M urea/0.1M NaCl 용액을 분리완충액으로 분리하였다. 이렇게 분리한 단백질은 SDS-PAGE에서 36, 29 kDa band로 구성되어 있었고, SDS-PAGE/immunoblot 결과 환자의 polyclonal 항체는 이들 band에만 반응하였다. 스파르가눔증, 기타 기생충증 환자 및 건강대조군 혈청내 스파르가눔 특이항체가(IgG)를 면역효소측정 법으로 측정 한 결과 순수분리한 이 단백질은 특히 특이도가 95.8%로 생리식염수 추출액의 89%보다 우수하였고 민감도는 차이가 없었다. 이상의 결과는 젤라틴을 고리로 이용한 친화성 크로마토그래피는 스파르가눔 생리식염수 추출액 내의 36 및 29 kDa 단백질을 간편하게 순수분리할 수 있고 단백질의 항원성도 유지할 수 있음을 보이고 있었다.

Out of many component proteins in crude saline extract of Spirometra mansoni plerocercoid (sparganum) , 36 kDa and 29 kDa proteins were found to be the most antigenic and were already purified by immunoaffinity chromatography using monoclonal antibody as a ligand. In this study, a single step purification of these potent antigenic proteins of sparganum extract was investigated. When the crude saline extract was charged to gelatin-Sepharose 4B affinity column, 36 kDa and 29 kDa protein fractions were bound. SDS-polyacrylamide gel electrophoresis (PAGE) and SDS-PAGE/immunoblot confirmed that the bound protein to gelatin was serologically pure. When evaluated by ELISA with patients sera, the purified protein of 36 and 29 kDa also showed improved antigenicity.

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