Antioxidative Effectiveness of Extract of Nut and Leaf of Ginkgo biloba L.

은행(Ginkgo biloba L.) 종실 및 잎 추출물의 항산화 효과에 관하여

  • Bae, Jae Oh (Dept. of Food Sci. and Tech., Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Lee, Gee Dong (Dept. of Food Sci. and Tech., Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.) ;
  • Kim, Jeong Sook (Dept. of Food Nutrition, Keimyung Junior College) ;
  • Yoon, Hyung Sik (Dept. of Food Sci. and Tech., Coll. of Agric., Kyungpook Natl. Univ.)
  • 배지오 (경북대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 이기동 (경북대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김정숙 (계명전문대학) ;
  • 윤형식 (경북대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1991.12.30

Abstract

Free phenolic acid, esterified and insoluble phenolic acid extract were extracted from Ginkgo nuts and leaves. Antioxidative effectiveness was measured by Peroxide value and TBA value at each extract, control, 0.02%(w/w) BHA and BHT in corn oil, at $45{\pm}1^{\circ}C$ and dark thermo static oven for 45 days. Laboratory tube was added by BHA, BHT, separated free phenolic acids, esterified and insoluble-bound phenolic acid extract of Ginkgo nuts and leaves 127, 95, 140, 121, 280 meq/kg, oil. On the other hand, at the same condition TBA values of each antioxidative matter were 0.430, 0.153, 0.059, 0.175, 0.260, 0.187, 0.160, 0.174, 0.195. This result remarkably appeared antioxidative effectiveness in corn oil substrate, ${\rho}$-Hydroxybenzoic acid, Syringic acid, Gallic acid, Protocatechuic acid, Pyrogallol, Caffeic acid, Coumaric acid, trans-Cinnamic acid, Phloroglucinol.

탈지 은행 종실 및 잎에서 유리페놀산, 에스터형 및 불용성 페놀산을 추출하여 식용 옥수수유 기질에서 항산화 효과를 비교하고자 0.02%(w/w)의 BHA, BHT와 각 추출물 $1m{\ell}$(2% w/w)를 넣어 $45{\pm}1^{\circ}C$의 항온기에서 45일간 저장하면서 매 5일 간격으로 과산화물가, TBA가를 측정하여 다음과 같이 항산화 효과를 추정하였다. BHA, BHT와 은행 종실의 유리페놀산, 에스터형 및 활용성 페놀산, 잎의 유리페놀산, 에스터형 및 불용성 페놀산 추출물을 첨가한 시험구와 대조구의 45일 저장후 과산화물가는 각각 133, 52, 115, 190, 127, 95, 140, 121, 280meq/kg, oil이었다. 한편 같은 조건하에서 각 항산화성 물질의 TBA가는 0.153, 0.059, 0.175, 0.260, 0.187, 0.160, 0.1 74, 0.195 0.430이었다. G.C.로 분리 확인된 페놀산은 은행 종실 및 잎 공히 Vanillin, ${\rho}$-Hydroxybenzoic acid, Syringic acid, Gallic acid, Protocatechuic acid가 확인되었고 은행 종실에서는 trans-Cinnamic acid, Caffeic acid가, 잎에서는 Coumaric acid, Gentisic acid, Phloroglucinol, Pyrogallol이 각각 확인되었다. 이상의 결과를 종합해 볼 때 은행 종실 및 잎의 페놀산은 식용 옥수수유 기질에서 우수한 항산화 효과가 있는 것으로 사료된다.

Keywords