식이 중의 Coenzyme $Q_{10}$첨가가 Adriamycin을 투여한 흰쥐의 체내 지질과산화에 미치는 영향 -II. 미토콘드리아내의 Coenzyme $Q_{10}$ 수준과 지방산 조성에 미치는 영향-

Effect of Dietary Coenzyme $Q_{10}$ on Lipid Peroxidation in Adriamycin-treated Rats - II. Effect on Mitochondrial Coenzyme $Q_{10}$ Level and Fatty Acid Composition -

  • Seo, Jung-Sook (Department of Food & Nutrition, Yeungnam University) ;
  • Han, In-Kyu (Department of Animal Sciences, Seoul National University)
  • 발행 : 1991.08.30

초록

식이 중에 첨가된 coenzyme $Q_{10}$이 ADR을 투여한 흰쥐의 심장 미토콘드리아 분획의 coenzyme $Q_{10}$ 수준과 지방산 조성에 미치는 영향을 구명하기 위하여 두가지 실험을 실시하였다. 실험 1에서는 4주간 실험식이를 공급함과 동시에 ADR을 투여하였으나 실험 2에서는 4주간 실험식이만을 급여한 후 다시 4주간 실험1과 같은 방법으로 ADR투여와 실험식이 공급을 병행하였다. 실험군은 실험1과 2에서 모두 ADR 2수준 (1.0mg/kg B.W./week, 2.0mg/kg B.W./weed)과 coenzyme $Q_{10}$ 3수준 (무첨가군, 0.1g/kg diet 및 0.5/kg diet)에 의한 6개의 실험군과 basal diet만을 공급하는 대조군을 설정하였다. 본 실험에서 얻어진 실험결과를 요약하면 심장 미토콘드리아 내의 coenzyme $Q_{10}$의 함량은 ADR투여로 크게 감소되었으나 특히 식이중의 coenzyme $Q_{10}$을 고수준으로 급여함에 따라 유의적으로 증가되었으며 실험1에 비해 실험2에서 coenzyme $Q_{10}$급여효과가 더욱 크게 나타났다. 지방산 조성은 모든 실험군에서 plamitic(16 : 0), stearic(18 : 0), linoleic acid(18 : 2)와 arachidonic acid(20 : 4)가 주요지방산으로서 80% 이상을 차지하였고 ADR투여로 인해 arachidonic acid(20 : 4)와 docosahexaenoic acid(22 : 6)등의 고불포화지방산 함량이 감소되는 경향이었으며 coenzyme$Q_{10}$ 급여에 의해 이러한 감소가 조절되었다.

The present study was designed to evaluate the effects of dietary coenzyme $Q_{10}$ on mitochondrial coenzyme $Q_{10}$ and fatty acid composition in adriamycin (ADR)-treated rats. Two experiments were conducted in rats. Experiment 1 was undertaken under the condition of simultaneous administration of ADR and coenzyme $Q_{10}$ for 4 weeks. Experiment 2 was undertaken under the same condition as experiment 1 after feeding the experimental diets alone without administration of ADR for 4 weeks. Heart mitochondrial coenzyme $Q_{10}$ level of rats was greatly decreased by ADR treatment. but higher level of dietary coenzyme $Q_{10}$ elevated this decrease to control ranges. Pretreatment with dietary supplementation of coenzyme $Q_{10}$ showed a significant increase in myocardial coenzyme $Q_{10}$ level. With ADR treatment. polyunsaturated fatty acids such as arachidonic acid (20 : 4) and docosahexaenoic acid (22 : 6) were decreased. However, dietary supplementation of coenzyme $Q_{10}$ modified this decrement to some extent. In both experiment 1 and 2. the polyunsaturated fatty acids/saturated and polyunsaturated fatty acids (P/S+ M) ratio of ADR-treated rats tended to be lower than that of control rats.

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