Effects of cultural conditions on growth of Micrococcus sp. and casein hydrolysis : (I) Studies on compositions of media

배양조건이 Micrococcus sp.의 생육 및 casein 분해에 미치는 영향 : (I) 배지조성에 관한 연구

  • Published : 1991.12.30

Abstract

This study was carried out to determine the effects of media compositions on cell growth and casein hydrolysis for cell production in order to add Micrococcus sp. LL3 as a potential agent for industrial application for the shortening of ripening period. Monosaccharides like glucose, mannose and fructose were mare excellent as carbon source, but arabinose and xylose markedly inhibited cell growth and caseinolysis. Among the organic nutrients, yeast extract was more effective for cell growth and for caseolysis. However, inorganic nitrogen sources were less effective than organic sources. Urea inhibited cell growth severely. Cell growth and caseinolysis were rather increased a little in the broth containing 1% NaCl, and the organism tolerated and grew in relatively high concentrations of NaCl up to 9%. Addition of vitamin did not affect cell growth and caseolysis in level of $0.1\;{\mu}g/ml$ concentration. Cell growth and caseinolysis were stimulated by addition of glutamic acid and $MgSO_4$ with concentration of 0.2% and 0.05% respectively.

Cheddar치즈의 숙성기간을 단축시키고 flavor를 증진시킬 목적으로 단백분해력이 있는 Micrococcus sp. LL3를 Cheddar 치즈에 첨가하기 위하여 본 균의 최적배양을 위한 배지조성을 검토하였다. 탄소원으로는 glucose, mannose, fructose 등의 단당류가 양호하였으며, arabinose, xylose는 균의 성장을 심하게 저해하였다. 본 균주에서는 탄소원의 첨가에 의한 catabolite repression은 나타나지 않았다. 또한 질소원으로는 yeast extract 0.2%의 첨가가 균의 성장에 좋았으며, 무기 질소원 첨가시는 균의 성장이 감소하였다. 특히 urea를 첨가시 균의 성장에 심한 저해효과가 있었다. 본 균주는 NaCl 9%첨가시 까지도 균의 생육이 가능했으며, 특히 1%첨가시에는 균체생육 및 단백분해 효과가 다소 증가하였다. 무기염의 경우 $MgSO_4\;0.05%$, 아미노산은 glutamic acid 0.2%첨가시 효과가 좋았다. 그러나 비타민은 $0.1\;{\mu}g/ml$ 수준으로 첨가시에 균의 성장 및 단백분해 효과에 영향을 미치지 않았다.

Keywords