Applied Biological Chemistry
- 제34권3호
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- Pages.265-272
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- 1991
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
말쥐치피 콜라겐의 효소적 수식 및 기능성
The enzymatic modification and functionalities of filefish skin collagen
- Kim, Se-Kwon (Department of Chemistry, College of Natural Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kwak, Dong-Chae (Food Inspection Division, National Pusan Quarantine Station, Ministry of Health and Social Affairs)
- 발행 : 1991.09.30
초록
어류 가공시 부산물로 얻어지는 어피를 보다 효율적으로 이용할 목적으로 말쥐치피로부터 콜라겐을 추출한 후, 이에 소수성 잔기를 증가시키기 위하여 leucine alkyl ester를 도입하여 기능성 개량을 시도하였다. 말쥐치피 콜라겐 및 FSC-Leu-OCn의 콜라겐 함량, 아미노산 조성에 의한 소수성, 분자량, 용해도, 보수력, 분산성, 지방흡수력, 포말성, 유화성 등을 계면활성제인 Tween-60과 비교 검토한 결과, 어피 콜라겐에 leucine alkyl ester를 도입시킨
In order to utilize fish skin effectively, the acid-soluble collagen was extracted from the skin of filefish, Novoden modestrus, and the filefish skin collagen(FSG) was modified by papain-catalyzed incorporation of L-leucine alkyl ester(Leu-OCn). The functional properties of an enzymatically modified collagen were measured. The