Applied Biological Chemistry
- Volume 34 Issue 3
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- Pages.265-272
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- 1991
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
The enzymatic modification and functionalities of filefish skin collagen
말쥐치피 콜라겐의 효소적 수식 및 기능성
- Kim, Se-Kwon (Department of Chemistry, College of Natural Science, National Fisheries University of Pusan) ;
- Kwak, Dong-Chae (Food Inspection Division, National Pusan Quarantine Station, Ministry of Health and Social Affairs)
- Published : 1991.09.30
Abstract
In order to utilize fish skin effectively, the acid-soluble collagen was extracted from the skin of filefish, Novoden modestrus, and the filefish skin collagen(FSG) was modified by papain-catalyzed incorporation of L-leucine alkyl ester(Leu-OCn). The functional properties of an enzymatically modified collagen were measured. The
어류 가공시 부산물로 얻어지는 어피를 보다 효율적으로 이용할 목적으로 말쥐치피로부터 콜라겐을 추출한 후, 이에 소수성 잔기를 증가시키기 위하여 leucine alkyl ester를 도입하여 기능성 개량을 시도하였다. 말쥐치피 콜라겐 및 FSC-Leu-OCn의 콜라겐 함량, 아미노산 조성에 의한 소수성, 분자량, 용해도, 보수력, 분산성, 지방흡수력, 포말성, 유화성 등을 계면활성제인 Tween-60과 비교 검토한 결과, 어피 콜라겐에 leucine alkyl ester를 도입시킨