Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 23 Issue 4
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- Pages.433-436
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- 1991
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- 0367-6293(pISSN)
Effect of Naturally Occurring Antioxidants on the Oxidative Stability of Fish Oil
천연 산화방지제가 어유의 산화안정성에 미치는 영향
- Han, Dae-Seok (Korea Food Research Institute) ;
- Yi, Ock-Sook (Korea Food Research Institute) ;
- Shin, Hyun-Kyung (Korea Food Research Institute)
- Published : 1991.08.01
Abstract
Natural compounds which could improve the oxidative stability of fish oil was screened from spices, herbs and naturally occurring antioxidants. Induction period of fish oil determined from oxidation curve by Rancimat (
식물체 추출물, 천연유래의 산화방지제, 향신료 추출물등을 대상으로 이들이 어유의 산화안정성에 미치는 영향을 조사하였다. 산화방지 효과는 Rancimat을 이용한 가속시험(acceleration test)을 통하여 얻은 유지산화의 유도기간을 결정하여 비교하였는데 부추 깻잎, 귤, 마늘의 지용성 및 수용성 추출물, 구연산을 비롯한 각종 유기산과 EDTA 및 selenium은 어유의 산화안전성에 별로 영향을 미치지 못하였다. 카페인산, quercetln, catechin, 갈산 라우릴 에스테르같은 플라본(flavone) 및 폴리페놀 계통의 화합물은 어유의 유도기간 4.0시산을