한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제23권3호
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- Pages.360-365
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- 1991
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- 0367-6293(pISSN)
옥수수기름과 극도경화대두 혼합유의 이화학적 성질에 대한 무작위 에스테르 교환의 영향
Effect of Random Interesterification on the Physicochemical Properties in Blends of Corn Germ Oil and Fully Hydrogenated Soybean Oil
- Shin, Hyo-Sun (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Chung, Kwang-Hyun (Department of Food Science and Technology, Dongguk University) ;
- Chun, Je-Hyun (Dong Bang Technical Research Laboratory)
- 발행 : 1991.06.01
초록
가정용 마아가린의 물성에 적합한 원료유지를 제조하기 위하여 옥수수기름(corn germ oil, CGO)과 극도경화 대두유(fully hydrogenated soybean oil, FHSO)의 혼합유를 무작위 에스테르 교환하였을 때 이들 혼합유의 이화학적 성질의 변화를 연구하였다. 에스테르 교환은 triglyceride 조성을 분석한 결과
Effect of random interesterification on the physicochemical properties in blends of corn germ oil and fully hydrogenated soybean oil was studied. Interesterification by using 0.4% sodium methoxide at