한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제23권2호
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- Pages.205-211
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- 1991
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- 0367-6293(pISSN)
식품 부패미생물에 대한 천연 항균성물질의 농도별 및 분획별 항균 특성
Antimicrobial Effect of Some Plant Extracts and Their Fractionates for Food Spoilage Microorganisms
- Lee, Byung-Wan (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University) ;
- Shin, Dong-Hwa (Department of Food Science and Technology, Chonbuk National University)
- 발행 : 1991.04.01
초록
천연물에 존재하는 항균성물질을 정제, 분리할 목적으로 대량생산이 가능하며 식용하고 있는 식물로서 비교적 항균성이 높은 황백, 느릅뿌리, 질경이 및 민들레의 에탄올 추출물로 농도별 항균성을 시험하였고, 클로르포름, 에틸 아세테이트, 부탄올 순으로 분획하여 얻은 분획물의 항균성 검색과 항균성이 우수한 황백과 질경이 분획물은 농도별로 항균효과를 검토하였다. 황백, 느릅뿌리, 질경이 및 민들레의 에탄올 추출물로 농도별 항균성을 시험한 결과 균종에 따라 차이가 있지만 일반적으로
Ethanol extracts of amur cork, elm root, plantain and dandelion which are edible and can be mass produced at farm were examined their inhibitory activity against food spoilage microorganisms at their concentrations and the extracts were fractionated by some solvents with checking effective fractionate. Above