Monascus sp. KS 2 로 부터 색소 생산 변이주의 분리와 배양조건의 최적화

Isolation of Pigment-Producing Mutants from Monascus sp. KS2 and Optimization of Cultural Conditions

  • 박형은 (숙명여자대학교 이과대학 생물학과) ;
  • 김천호 (한양여자전문대학 식품영양학과) ;
  • 민경희 (숙명여자대학교 이과대학 생물학과)
  • Park, Hyung-Eun (Department of Biology, College of Sciences, Sookmyung Women's University) ;
  • Kim, Chon-Ho (Department of Food and Nutrition, Hanyang Junior Women's College) ;
  • Min, Kyung-Hee (Department of Biology, College of Sciences, Sookmyung Women's University)
  • 발행 : 1991.06.29

초록

식품용 색소로 사용되고 있는 Monascus-pigment(홍국색소) 를 산업적으로 생산하기 위하여 공기, 토양등으로부터 균주를 순수분리하여 색소생산용 배지에서 $30^{\circ}C$로 5일 동안 액체배양한 결과 색소생산이 가장 높은 Monascus sp. KS 2 를 분리하였다. 이균주를 모균주로 하여 NTG로 돌연변이를 유발한 결과 6개의 돌연변이주를 얻었으며, 색소생산성을 비교한 결과 가장 강력한 색소생산성 돌연변이주인 Monascus sp. SUR 37 을 선별하였으며, 모균주에 비해 적색색소와 황색색소가 각각 2.4배, 1.6배 높았다. 색소생산의 최적배양 조건은 온도 $30^{\circ}C$, pH6.0, 탄소원으로는 rice powder 5%, 질소원으로는 monosodium glutamate 0.15%, 그리고 아미노산으로는 DL-threonine, 배양기간은 4일이 가장 효과적이었다.

Several isolates producing the red-pigment were isolated from the Korean and Brazi­lian soils. The pigment producton by the molds belongs to a genus Monascus was investigated under the submerged culture. Mutagenesis of Monascus sp. KS 2 as the highest pigment production by NTG was made to increase pigment production. This mutant was examined to produce red and yellow pigment with 2.4 and 1.6 times higher than the parental isolates, respectively. The optimal cultural conditions for the pigment production by this mutant were: pH 6.0 , temperature $30^{\circ}C$, rice powder 5%, and monosodium glutamate 0.15%.

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