Microbial Degradation of Non-volatile-amine

미생물에 의한 불휘발성아민의 분해

  • LEE Tae-Seek (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • PARK Jeong-Heum (National Fisheries Research and Development Agency) ;
  • LEE Myung-Suk (Dept. of Microbiology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • HUR Sung-Ho (Dept. of Food Technology, Dongeui Technical Junior College)
  • Published : 1990.02.01

Abstract

The degradation of non-volatile-amines by microorganisms were investigated. The degra-ding activity could be noted in four strains isolated from fermented sardine sauce, and those were Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens P-2, Pseudomonas fluorescens P-3 and Enterobacter aerogenes. The strongest degrading activity of non-volatile-amines was showed in Pseudomonas fluorescens P-3 among the four strains isolated. The optimum temperature for degradation by Pseudomonas fluorescens P-3 was $35^{\circ}C$, corresponding to the optimum temperature for growth of this strain, pH between 7.0 and 7.5 could gave effective degradation and the optimum concentration of NaCl was 0 and/or $1\%$.

수산발효식품의 제조, 숙성중에 생성되는 부패성 불휘발성아민의 효과적인 분해방법을 모색하기 위하여 정어리 젓갈에서 아민분해능이 있는 균주를 분리 동정하였고, 이 균주중 가장 아민분해능이 강한 균주를 선별하여 분해최적조건을 실험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 정어리젓갈에서 amine분해능이 있는 4균주를 분리하였는데 각각 Pseudomonas aeruginosa, 2종의 Pseudomonas fluorescens 그리고 Enterobacter aeruginosa로 동정되었다. 2. 위의 4균주에 의한 histamine, putrescine 그리고 cadaverine의 분해능은 어느 경우이든 Pseudomonas fluorescens가 가장 강하였고, Enterobacter aerogenes가 가장 약하였다. 3. Pseudomonas fluorescens에 의한 histamine, putrescine 그리고 cadaverine의 분해능은 약간의 차이가 있었으나 온도 $35^{\circ}C$, pH 7.5부근에서 가장 좋았고 식염농도의 증가에 따라서 감소하여 $0\~1\%$ 사이에서 가장 분해능이 좋았다.

Keywords