Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences (한국수산과학회지)
- Volume 23 Issue 2
- /
- Pages.178-184
- /
- 1990
- /
- 0374-8111(pISSN)
- /
- 2287-8815(eISSN)
Components of White and Dark Muscle of Skipjack for Canning
통조림용 가다랑어육의 식품성분
- OH Kwang-Soo (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
- KIM Jeong-Gyun (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
- KIM In-Soo (Department of Nutrition and Food Science, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
- LEE Eung-Ho (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
- KIM Bok-Gyu (Department of Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan)
- 오광수 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
- 김정균 (통영수산전문대학 수산가공과) ;
- 김인수 (통영수산전문대학 식품영양과) ;
- 이응호 (부산수산대학교 식품공학과) ;
- 김복규 (부산수산대학교 식품공학과)
- Published : 1990.05.01
Abstract
The lipid components, nitrogenous extracts and amino acids of dark muscle(DM) of ski-pjack (Katsuwonus pelamis) were analyzed and compared with those of white muscle (WM). WM was higher in moisture and crude protein content, and lower in crude lipid and ash content than those of DM. Contents of volatile basic nitrogen in WM and DM were 22.7mg/100g and 46.9mg/100g. Total lipid(TL) of WM and DM consisted of
가다랑어 혈합육을 보다 효율적으로 이용하기 위한 일련의 기초연구로서, 가다랑어 혈합육의 지질성분, 함질소엑스분 및 구성아미노산 등을 보통 육과 함께 분석하여 비교, 검토하였다. 보통육은 혈합육에 비해 수분, 조단백질 함량은 약간 많은 반면, 조지방과 조회분 함량은 혈합육이 약간 많았다. 휘발성염기질소량은 보통육이 22.7mgg/100g, 혈합육이 46.9mg/100g으로 혈합육이 보통육에 비해 선도저하가 훨씬 빨랐다. 보통육과 혈합육의 총지질 조성은 각각 중성지질
Keywords