Studies on the Antimicrobial Activity of Grapefruit Seed Extract

Grapefruit종자 추출물의 항균성에 관한 연구

  • CHOI Jong-Duck (Department of Fisheries Processing, National Tong-Yeong Fisheries Technical College) ;
  • SEO Il-Won (ABCON CHEMIE Co., Ltd.) ;
  • CHO Sung-Hwan (Department of Food Technology, Gyeongsang National University)
  • Published : 1990.09.01

Abstract

This study was carried out to investigate the antimicrobial activity of the grapefruit seed extract (GFSE) The antimicrobial activity of GFSE was strong enough against such bacteria as Vibrio vulnificus, Vibrio fluvialis, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus and Serratia sp. Growth of the above strains was inhibited by the GFSE'S concentration of 50 ppm. The growth of Vibrio vulnificus was completely inhibited by adding the 50 ppm GFSE to the nutrient broth medium with $3\%$ NaCl. The cell counts of Vibrio uulnfficus $5.2\times10^5$ at first in $5\%$ skim milk containing GFSE 0, 10, 30, 50 and 100 ppm were reduced to 35, 48, $5.6\times10^2,\;5.3\times10^3\;and\;9.6\times10^3/ml$ after 120 hours, respectively. And growth of Aspergillus Parasiticus, Asperillus versicolor, Penicillium funiculosum, Py-renochaeta terrestris and Trichoderma viride were inhibited by the concentration of GFSE 100, 50, 100, 10 and 30 ppm, respectively. The shelf life of Mulkimchi containing GFSE 50 and 100 ppm was 20 days longer than the control during storage at $5^{\circ}C\;and\;20^{\circ}C$.

Grapefruit seed extract(GFSE)의 여러가지 미생물에 대한 항균력과 물김치 저장 효과를 검토한 결과는 다음과 간다 1. GFSE의 세균류에 대한 항균력에서 Vibrio속은 50ppm, Bacillus cereus와 Staphylococcus aureus는 30ppm, Serratia속은 10ppm 이상에서 균의 증식이 억제되었다. 2. 세균중 패혈증 원인균으로 알려진 Vibrio vulnificus에 대한 항균성은 nutrient broth에서 GFSE 30ppm 농도까지는 증식을 확인할 수 있었으나 50ppm 이상의 첨가에서는 72시간까지 균의 증식을 볼 수 없었다. 그리고 $5\%$ skim milk에서의 본 균에 대한 GFSE 살균력을 실험한 결과 $5.2\times10^5$에서 저장 120시간 후에는 GFSE농도 0, 10, 30, 50 및 100ppm에서 각각 $9.6\times10^3,\;5.3\times10^3,\;5.6\times10^2$, 48, 35/ml로 감소되어 GFSE농도 50ppm 이상에서는 살균효과가 있음을 알 수 있었다. 3. 곰팡이류에 대한 항균력은 Aspergillus parasiticus가 100ppm, Asperillus versicolor 50, Penicillium funiculosum 100, Pyrenochaeta terrestris 30 그리고 Trichodema viride는 30ppm까지 증식하였으나 그 이상의 농도에서는 증식이 억제되었다. 4. 물김치에 GFSE를 각각 50, 100ppm 첨가하여$5^{\circ}C$$20^{\circ}C$에서 저장하면서 pH변화를 확인한 결과 $5^{\circ}C$에서는 20일과 25일, $20^{\circ}C$에서는 17일과 20일까지 pH변동이 거의 없어 물김치의 보존기간을 연장시킬 수 있었다.

Keywords