Effects of Treatment Method and Environmental Factors on the Bacteriostatic Activity Condensed Phosphates

처리조건이나 환경요인이 중합인산염의 항균력에 미치는 영향

  • CHANG Dong-Suck (Department Food Science and Technology, National Fisheries University of Pusan) ;
  • LEE Tai-Seek (National Fisheries Research and Development Agency)
  • 장동석 (부산수산대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 이태식 (국립수산진흥원)
  • Published : 1990.11.01

Abstract

In the previous paper, we reported that the bacteriostatic effect of condensed phosphate. The present study was intended to observe influence of various environmental factors on the bacteriostatic effect of condensed phosphates in the laboratory media, in order to get the information on the possibility to use the phosphate as food preservative. Bacteriostatic effect of sodium polyphosphate was not reduced by the heating at 100 for 1 hour, but it was considerably decreased by heating at $121^{\circ}C$ for 15 min and the phosphate sensitivity of bacteria was increased by freezing and heating. On the other hand, the strong bacteriostatic activity of condensed phosphate was observed below pH 6.5 in nutrient broth culture, and the activity was decreased by the addition of $CaCl_2$, KCl and $MgSO_4$.

수산제품의 처리, 가공에 사용되는 sodium poly-phosphate, sodium pyrophosphate, polymixer 등 의 사용시에 운반되어질 수 있는 가열, 동결, 금속염의 첨가 및 pH 변화에 따른 항균력 변화를 조사한 결과는 다음과 같다. 1. Sodium polyphosphate의 항균력은 $100^{\circ}C$ 이하에서의 가열에 의하여는 거의 영향을 받지 않았으나 121에서의 15분간 가열처리에 의하여 그 감퇴경향이 균종에 따라서 뚜렸하였다. 2. 중합인산염 함유 균체 현탁액의 가열 및 동결처리는 세균의 중합인산염에 대한 감수성을 증대시키는 것으로 나타났다. 3. 중합인산염의 항균력은 $CaCl_2$, KCl 및 $MgSO_4$ 등 금속염류의 첨가에 의하여 감퇴되었으며 이러한 항균력 감퇴를 유발시키는 금속염의 종류는 균종에 따라 달랐다. 4. 중합인삼염의 항균력은 대체로 pH 6.5 이하에서 강력하였다.

Keywords