Acknowledgement
Supported by : 문교부
This study was carried out to find favourable soil conditions to give quality of Astragali Radix. Plants were grown in the soils of different physico-chemical properties, and ash, ethanol extract and free sugars from their roots were analyzed. Fructose and sucrose extracted from the root were determined by HPLC. The contents of Fe were 6.2~7.6 ppm. The ash contents of the root were positively correlated with the available
황저근의 품질(品質)을 향상(向上)시키기 위한 합리적(含理的)인 재배법(栽培法)의 기초자료로 이용(利用)하기 위하여 재배지토양(栽培地土壤)의 이화학성(理化學性) 및 무기성분(無機成分)의 흡수량(吸收量)이 황저근 중(中)의 회분(灰分), 에탄올엑기스 및 유리당류(遊離糖類)의 함량(含量)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하였다. 황저근 중(中)의 유리당류(遊離糖類)는 fructose와 sucrose 이었다. 황저근 중(中)의 Fe함량(含量)은 6.2~7.6ppm이었다. 황저근 중(中)의 회분함량(灰分含量)은 토양(土壤) 중(中) 유효인산함량(有效燐酸含量) 및 황저근 중(中)의 인(燐) 및 가리(加里)의 함량(含量)과 공(共)히 정(正)의 상관(相關)이 인정(認定)되었다.
Supported by : 문교부