Acknowledgement
Supported by : 문교부
The effects of N, P, and K rates on the major ingredient contents in Bupleuri Radix were studied in the field experiments for two years. The contents of saikosaponin a were increased with increasing N application of more than 12kg/10a. The content of saikosaponin c was not affected by fertilizer application. The amount of ethanol extract was highest at the P rate of 12kg/10a, but decreased with increasing the K application.
시호근(柴胡根)의 품질(品質)을 향상(向上)시키는 재배법(栽培法)을 확립(確立)하기 위하여 질소(窒素), 인산(燐酸) 및 가리(加理)의 시용량(施用量)이 시호근(柴胡根) 중(中)의 유효성분함량(有效成分含量)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하였다. Saikosaponin a의 함량(含量)은 질소(窒素) 12kg/10a까지 시용량(施用量)을 증가(增加)할 경우 다소 증가(增加)되었지만, 18kg/10a의 시용구(施用區)에서는 감소(減少)되었다. Saikosaponin c의 함량(含量)은 삼요소시용량(三要素施用量)에 대한 효과(效果)가 인정(認定)되지 않았다. 에탄올엑기스의 함량(含量)은 인산(燐酸) 12kg/10a의 시용량(施用量)까지 증가(增加)되었지만, 가리(加理)는 시용량(施用量)의 증가(增加)에 따라 다소(多少) 감소(減少)되었다.
Supported by : 문교부