Acknowledgement
Supported by : 문교부
This study was carried out to find out favourable soil conditions to give good quality of Bupleuri Radix for Korean medicine. The major ingredients were saikosaponin a and c, which were determined by HPLC. The contents of saikosaponin a and c in the root were determined to be 0.141-0.479% and 0.042-0.094%, respectively. The content of saikosaponin a was negatively correlated with the total nitrogen contents in surface soils, but that of saikosaponin c was independent of physico-chemical properties of the soil. The contents of saikosaponin a and c were decreased in the root with high Ca and Fe.
시호(柴胡)의 주(主) 약효성분(藥效成分)인 saikosaponin a 및 c의 함량(含量)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하기 위하여 산지에서 채취(採取)한 1년근(年根) 중(中)의 saikosaponin a, c의 함량(含量)과 재배지(栽培地) 토양(土壤)의 이화학성(理化學性)과의 관계(關係)를 규명하였다. 시호근(柴胡根) 중(中)의 saikosaponin a 및 c의 함량(含量)은 각각(各各) 0.141~0.479%와 0.042~0.094%의 범위에 속(屬)하였다. Saikosaponin a의 함량(含量)은 표토(表土)의 전질소함량(全窒素含量)과 부(負)의 상관(相關)이 인정(認定)되었다. Saikosaponin a 및 c의 함량(含量)은 시호근(柴胡根) 중(中)의 Fe의 함량(含量)과 공(共)히 부(負)의 상관(相關)이 인정(認定)되었다.
Supported by : 문교부